Jak działa na organizm pizza?

Czy pizza może w korzystny sposób wpływać na nasze zdrowie, czy możemy ją regularnie jeść i nie wyglądać przy tym jak stereotypowy Amerykanin ? To bardzo dobre pytanie i w tym tekście postaram się na nie odpowiedzieć. Jak wiadomo pizza raczej nie kojarzy się ze zdrowiem. Została jej przypisana metka „fastfood”, większość osób dbających o swój wygląd i zdrowie, raczej nie będzie jej chciało widzieć na swoim jadłospisie. Na to pytanie, niestety nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Chociażby dlatego że prawie każda pizzeria oferuje możliwość wybrania swoich dodatków do pizzy. Skoro tak się sprawa przedstawia, to jak możemy wydawać jakiekolwiek sądy ? Oczywiście najgorzej w rankingu „zdrowości” wypadną mrożonki, które często zawierają w sobie dosyć dużo konserwantów, są przecież przeznaczone do tego żeby wytrzymać w niskiej temperaturze wiele miesięcy. Jednak pozostałe rodzaje pizzy wypadną zazwyczaj znacznie lepiej. =Co jest zupełnie oczywiste – im więcej warzyw i owoców, o małym stopniu przetworzenia, tym generalnie lepiej.

Czego należy się wystrzegać?

pizzaNawet niektóre mrożonki doskonale się sprawdzą, jeżeli nie mają one zbyt wielu konserwantów w swoim składzie, a ich data przydatności do spożycia jest bardzo rozsądnie krótka. Niektóre składniki po upieczeniu stają się dosyć bezsmakowe i maja konsystencję papki. Sporą ilość warzyw i owoców, możemy dodać do naszej pizzy już po upieczeniu. Szkoda że w mojej okolicy żadna pizzeria nie wpadła na ten pomysł. Jeśli chodzi o mięso, to każdy kto kupuje w Polsce, wie jak wygląda rynek. O zdanie zapytaliśmy kucharzy z pizza szczecin. Większość wędlin zupełnie nie możemy zakwalifikować jako zdrowe, mają one całą masę konserwantów i wzmacniaczy smaku. Wyglądają zazwyczaj bardzo nienaturalnie ale mają jeszcze jedną wadę której nigdy już chyba nie zrozumiem.

Pizza jest niezdrowa?

Są przeraźliwie słone, nie mam pojęcia kto może czerpać przyjemność z jedzenia czegoś takiego. Domyślam się że jest to spowodowane przedłużeniem daty ważności, bo sól jest naturalnym konserwantem, jednak w takich ilościach jest po prostu niesmaczna. Jeśli zależy nam na mięsie mniej tłustym, to warto rozważyć kupno wołowiny lub drobiu, te rodzaje mięsa są o wiele mniej tłuste niż np. mięso wieprzowe.Często możemy znaleźć w sklepach ser mozzarella, który jednak nie ma z nim nic wspólnego. Pizza włoska jest przyozdobiona serem który wytwarza się z mleka bawolic. W Polsce lub w Szczecinie zazwyczaj dostaniemy sery od krowy, więc warto mieć to na uwadze i wybrać droższą ale lepszą mozzarellę.Jeśli nasze umiejętności kucharskie nie stoją na zbyt wysokim poziomie, lokalna pizzeria na pewno oferuje możliwość zamówienia zdrowej i dietetycznej pizzy.